با رشته حقوق خصوصی آشنا شوید

حقوق در ایران با حقوق خصوصی آغاز شد! بله این جمله شاید عجیب به نظر برسد اما اولین منابع آکادمکیک علم حقوق در ایران با حقوق خصوصی به خصوص حقوق مدنی آغاز شد. لذا حقوق خصوصی اولین و قدیمی ترین رشته ای است که در فضای دانشگاهی شاخه حقوق ایجاد شد. از همین رو این رشته یکی از پر طرفدارترین رشته های تحصیلی در دانشکده های حقوق به شما می رود. در این مقاله رشته حقوق خصوصی را معرفی خواهیم نمود و سپس به بررسی دروس و واحدهای این رشته، منابع و ضرایب دروس در کنکور ارشد، بازار کار، امتیازات و در نهایت مشکلات این رشته می پردازیم و بهترین دانشگاه هایی که در این رشته پذیرش دانشجو دارند را معرفی خواهیم کرد.
  1. خانه
  2. بلاگ
  3. آموزش
  4. معرفی کارشناسی ارشد رشته حقوق خصوصی
0

معرفی کارشناسی ارشد رشته حقوق خصوصی

رشته حقوق خصوصی یکی از گرایش های مقطع کارشناسی ارشد و دکتری حقوق می باشد. این گرایش یکی از قدیمی ترین و ریشه دار ترین گرایش های رشته حقوق می باشد. اکثر رشته ها و گرایش هایی که به تازگی ایجاد شده اند از این گرایش منشعب شده اند. حوزه مطالعه رشته حقوق خصوصی روابط حقوقی خصوص است. به عبارت دیگر روابط میان دو شخص حقیقی یا حقوقی خصوصی در جامعه است. بر خلاف رشته حقوق عمومی که در آن همواره یک سوی رابطه دولت ها هستند در رشته حقوق خصوصی اثری از روابط دولت با اشخاص نیست. مسائل مربوط به قراردادهای افراد در جامعه با یکدیگر، ازدواج و طلاق، ارث و وصیت، قواعد حاکم بر شرکت های تجاری و روابط آنها با دیگران و… از مسائلی است که در رشته حقوق خصوصی مورد مطالعه قرار می گیرد.

دروس و واحدهای کارشناسی ارشد رشته حقوق خصوصی

برای فارغ التحصیل شدن در رشته حقوق خصوصی باید واحدهای مختلفی را بگذرانید.این واحدها شامل 32 واحد است که شامل 21 واحد الزامی، حداقل 5 واحد اختیاری و 6 واحد پایان نامه را بگذرانند. لیست این دورس را در جدول های زیر می توانید مشاهده کنید.

دروس الزامی رشته حقوق خصوصی

ردیف

عنوان درس تعداد واحد
1 حقوق مدنی 1 2
2 حقوق مدنی 2 2
3 متون فقه 3
4 اصول فقه 3
5 قواعد فقه 2
6 حقوق بین الملل خصوصی ( تعارض قوانین) 2
7 حقوق تجارت 2
8 متون حقوقی به زبان خارجی 2
9 داوری بین المللی 2
10 سمینار 1
11 پایان نامه

4

دانشجویان موظفند تمامی واحدهای الزامی را بگذرانند. البته چارت فوق متعلق به دانشگاه های سراسری است و در دانشگاه آزاد پایان نامه دوره کارشناسی ارشد 6 واحد می باشد.

 

دروس اختیاری رشته حقوق خصوصی
ردیف عنوان درس تعداد واحد
1 آیین دادرسی مدنی 2
2 حقوق تجارت تطبیقی 2
3 حقوق مدنی تطبیقی 2
4 حقوق اسلامی تطبیقی 2
5 آیات الاحکام 1
6 حقوق تجارت بین الملل 2
7 علم کلام 1
8 مسئولیت مدنی 2
9 حقوق دریایی 1
10 فلسفه حقوق 1
11 تاریخ حقوق 1

دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد حقوق خصوصی موظفند حداقل 7 واحد از دروس اختیاری را انتخاب کرده و بگذرانند.

 

دروس پیش نیاز رشته حقوق خصوصی
ردیف عنوان درس تعداد واحد
1 حقوق مدنی 3 ( قواعد عمومی قراردادها) 3
2 حقوق مدنی 6 ( عقود معین قسمت اول) 3
3 حقوق مدنی 7 ( عقود معین قسمت دوم) 3
4 حقوق تجارت 3 ( اسناد تجاری) 2
5 حقوق مدنی 1 ( اشخاص و محجورین) 1
6 متون حقوقی پیش نیاز 2
7 روش تحقیق 2

دانشجویانی که رشته کارشناسی آنها رشته ای غیر از حقوق بوده است موظفند دروس زیر را به عنوان پیش نیاز بگذرانند:

  • حقوق مدنی 1 ( اشخاص و محجورین)
  • حقوق مدنی 3 ( قواعد عمومی قراردادها)
  • حقوق مدنی 6 ( عقود معین قسمت اول)
  • حقوق مدنی 7 ( عقود معین قسمت دوم)

همچنین تمامی دانشجویانی که در آزمون کارشناسی ارشد در درس متون حقوقی به زبان خارجی نمره کمتر از حد نصاب مد نظر دانشگاه را کسب کرد ه باشند موظفند که درس متون حقوقی پیش نیاز را بگذرانند.

هر دانشجو باید در هر ترم حداقل 8 و حداکثر 14 واحد اخذ نماید.

نمره قبولی هر درس در دوره کارشناسی ارشد نمره 12 می باشد و برای فارغ التحصیل شدن باید حداقل معدل 14 را کسب نمایید.

بازار کار رشته حقوق خصوصی

فارغ التحصیلان رشته حقوق خصوصی می توانند مشاغل مختلفی را انتخاب کنند و در حوزه های مختلفی فعالیت نمایند. مهم ترین مشاغلی که فارغ التحصیلان رشته حقوق خصوصی می توانند به آن مشغول شوند عبارت است از:

  • وکالت دعاوی: فارغ التحصیلان این رشته می توانند با شرکت در آزمون وکالت و قبولی در آن اقدام به اخذ پروانه وکالت نمایند.
  • قضاوت: فارغ التحصیلان این رشته می توانند به عنوان قاضی در قوه قضائیه استخدام شوند. برای این امر باید در آزمون قضاوت شرکت کنند. البته فارغ التحصیلان برخی دانشگاه ها با کسب حد نصاب معدل و سایر شرایط قانونی می توانند بدون آزمون و از طریق جذب اختصاصی جذب دستگاه قضا شوند.
  • نماینده حقوقی: ادارات دولتی با استخدام فارغ التحصیلان رشته حقوق به خصوص رشته حقوق خصوصی، این افراد را به عنوان نماینده حقوقی در دستگاه های دولتی استخدام می نمایند. حقوقی ها برای این امر باید در آزمون های استخدامی دستگاه های دولتی شرکت کنند.
  • پژوهشگر: موسسات و مراکز پژوهشی بسیاری دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته حقوق خصوصی را به عنوان پژوهشگر یا نویسنده استخدام می نمایند. برای فعالیت در این حوزه باید در دوره دانشجویی فعالیت پژوهشی انجام داده و رزومه مناسبی در این حوزه کسب کنید و به مرور با مراکز پژوهشی معتبر ارتباط برقرار نمایید.
  • تولید محتوا: تولید محتوای تخصصی یکی از مشاغلی است که در دنیای امروز درآمد و گستردگی بسیاری دارد. اما در کنار مطالعه و تخصص در رشته مورد نظر باید در حوزه های مختلف مثل کار با کامپیوتر و اینترنت، سئو و دیجیتال مارکتینگ، آشنایی با شبکه های اجتماعی و پلتفرم های گوناگون، استفاده از نرم افزارهای گرافیکی و تدوین و… مهارت لازم را کسب کرده باشند.

موارد فوق تنها بخشی از مشاغلی است که فارغ التحصیلان رشته حقوق خصوصی می توانند در آنها فعالیت کنند. حوزه فعالیت این افراد محدود نیست و مشاغل دیگری از جمله مشاور حقوقی تخصصی، کارشناس تنظیم قرارداد، کارشناس حقوقی شرکت هاو… فعالیت نمایند.

مشکلات رشته حقوق خصوصی

همان طور که پیش تر گفته شد رشته حقوق خصوصی یکی از قدیمی ترین گرایش های رشته حقوق می باشد که سال های سال است در دانشگاه های کشور در حال تدریس است و دانشگاه ها با توجه به قدمت و استقبال دانشجویان از این رشته بیشترین جذب را در بین گرایش های حقوقی به خود اختصاص می دهد. از این رو تعداد فارغ التحصیلان این رشته بسیار بیشتر از رشته ها و گرایش های دیگر حقوق می باشد. لذا به نظر می رسد بازار کار و اشتغال برای فارغ التحصیلان این رشته بیش از گرایش های دیگر حقوقی اشباع شده است.  اما همچنان برای نیروهای متخصص همواره بازار کار مناسب فراهم است پس لازم است دانشجویان حقوق علاوه بر تحصیل و مطالعه مناسب و مداوم، برای کسب مهارت های جانبی مثل تنظیم قرارداد، تنظیم اسناد دادخواست، تنظیم لایحه، مشاوره تخصصی حقوقی و… تلاش نمایند.

موضوع دیگری که داوطلبان را با سختی مواجه می کند این است که امتیازات رشته حقوق خصوصی و تاکید زیاد اساتید بر این رشته موجب می شود تعداد داوطلبان آزمون در این رشته بیش از رشته های دیگر حقوق باشند. از این رو رقابت در آزمون کارشناسی ارشد و دکتری در رشته حقوق خصوصی بیش از رشته های دیگر حقوقی است لذا داوطلبان این رشته مسیر سخت تری برای کسب رتبه و پذیرش دانشگاه داشته و باید مطالعه بیشتری داشته باشند.

قوانین حوزه حقوق خصوصی کمتر از سایر شاخه های حقوقی دستخوش تغییر و تحول می شوند زیرا با حقوق مکتسب افراد در ارتباط است و تغییر مداوم آنها ممکن است مشکلات زیادی را در روابط حقوقی اشخاص ایجاد نماید. همین تغییر و تحولات محدود موجب می شود که فضای پژوهش در این رشته از سایر شاخه ها محدودتر باشد. ای این رو انتخاب موضوع جهت پژوهش و نگارش مقالات یکی از مهم ترین مشکلات دانشجویان و پژوهشگران این رشته می باشد. همین امر موجب می شود که یافتن موضوع مناسب جهت نگارش پایان نامه و رساله یکی از مهم ترین چالش های دانشجویان می باشد و مشکلات زیادی را برای دانشجویان این رشته فراهم نموده است.

منابع کارشناسی ارشد رشته حقوق خصوصی

داوطلبان گرایش حقوق خصوصی در آزمون کارشناسی ارشد باید به سوالات پنج عنوان از عناوین و دروس دفترچه سوالات آزمون کارشناسی ارشد پاسخ بدهند. این پنج عنوان شامل دروس متون حقوقی به زبان خارجی ( انگلیسی یا فرانسه)، حقوق مدنی، حقوق تجارت، آیین دادرسی مدنی و متون فقه پاسخ دهند. اما یکی از مهمترین مباحثی که ذهن دانشجویان حقوق و داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد را به خود مشغول می نماید، منابع لازم جهت مطالعه و آمادگی آزمون می باشد.

آزمون کارشناسی ارشد بر خلاف کنکور سراسری دارای منابع مشخص و مدون نیست. به بیان دیگر عدم ارائه دقیق منابع و کتب مورد نظر طراحان سوال به این دلیل است که آزمون کارشناسی ارشد برای سنجش سطح علمی داوطلبان در درس مورد نظر است لذا سازمان سنجش و وزارت علوم از ارائه لیست منابع خودداری می نمایند. اما با مرور سوالات و بررسی منابع مختلف در هر درس بهترین و کامل ترین منابع برای مطالعه هر درس را در ادامه معرفی می کنیم.

منابع متون حقوقی

کتابهای زیر معروف ترین کتب در زمینه مطالعه متون حقوقی به زبان انگلیسی می باشند و در سالهای گذشته حجم زیادی از سوالات را به خود اختصاص داده اند. البته این کتابها تنها کتابهای موجود نبوده و می توانید از منابع دیگری نیز استفاده کنید. برای مطالعه متون تخصصی حقوقی جهت شرکت در آزمون کارشناسی ارشد، خرید و مطالعه دقیق یکی از منابع زیر کفایت می کند:

  1. A level and as level law ، ترجمه محمد تقی رفیعی
  2. Law texts ، دکتر گودرز افتخار جهرمی
  3. Law made simple ، ترجمه دکتر اسماعیل صغیری
  4. 504 words
  5. Essential words for TOEFL
  6. Oxford`s law dictionary
  7. ساده ساز متون حقوقی تالیف سید مهدی موسوی ( این کتاب علاوه بر متون و لغات مهم، دارای بیش از 500 تست آزمونی و تالیفی است که می تواند گزینه مناسبی جهت مطالعه آزمونی باشد)

منابع حقوق مدنی

برای مطالعه درس حقوق مدنی نیز کتب مختلفی موجود است. این منابع به سه دسته منابع دانشگاهی، منابع آزمونی و کتب تست تقسیم می شوند. مهم ترین منبعی که برای مطالعه حقوق مدنی نیاز دارید قانون مدنی است. هرچند که دواطلب آزمون باید بر متن قانون مدنی تسلط کامل داشته باشد اما مفهومی شدن سوالات آزمون در سال های اخیر نشان داده است که مطالعه متن قانون به تنهایی کافی نیست و نمی تواند نیاز داوطلب را برطرف نماید. لذا پیشنهاد می کنیم در کنار مطالعه دقیق متن قانون مدنی از یکی از منابع زیر جهت مطالعه استفاده کنید.

منابع دانشگاهی حقوق مدنی ( کتب مرجع)

منابع دانشگاهی، منابعی هستند که با ادبیات آکادمیک شما را با نحوه استدلال و نظریات مختلف در هر مبحثی آشنا می کنند. تمام دانشجویان رشته حقوق باید تا جایی که می توانند منابع دانشگاهی که به آنها کتب مرجع نیز گفته می شود را مطالعه کنند اما اگر در دوره دانشجویی خود این منابع را به خوبی مطالعه نکرده اید پیشنهاد می شود که در ماه های منتهی به آزمون آنها را کنار گذاشته و به سراغ منابع آزمونی بروید.

مهم ترین منابع مطالعه دانشگاهی یا مرجع در درس حقوق مدنی عبارت است از :

  1. حقوق مدنی اشخاص و محجورین، نوشته دکتر سید حسین صفایی و دکتر اسد الله قاسم زاده
  2. اموال و مالکیت، نوشته دکتر امیر ناصر کاتوزیان
  3. قواعد عمومی قرارداد، دکتر سید حسین صفایی
  4. اعمال حقوقی، نوشته دکتر امیر ناصر کاتوزیان
  5. وقایع حقوقی، نوشته دکتر امیر ناصر کاتوزیان
  6. مختصر حقوق خانواده، نوشته دکتر سید حسین صفایی و دکتر اسد الله امامی
  7. درس هایی از عقود معین 1، نوشته دکتر امیر ناصر کاتوزیان
  8. شفعه، ارث و وصیت، نوشته دکتر امیر ناصر کاتوزیان
  9. ارث ، نوشته دکتر مهدی شهیدی

منابع آزمونی حقوق مدنی

منابع آزمونی منابعی هستند که اساتید رشته مورد نظر پس از مطالعه سرفصل ها و مطالب هر درس و با توجه به به مهم ترین عناوین و سرفصل ها و همچنین سوالاتی که در سالهای گذشته طرح شده، اقدام به نگارش خلاصه منابع یا شرح های کم حجم ازقوانین می نمایند. همچنین با مطالعه نظریات مختلف حقوقی، فقط نظر مشهور و یا نظریه مورد پذیرش طراحان سوال را در این دسته از منابع آورده و از این رو هم کار داوطلب را راحت تر می نمایند و هم حجم کتب مذکور را کاهش می دهند. این منابع بهترین منابع جهت آمدگی آزمون کارشناسی ارشد می باشند.

بهترین منابع آزمونی درس حقوق مدنی عبارت است از:

  1. قانون مدنی در نظم کنونی، نوشته دکتر امیرناصر کاتوزیان
  2. شرح جامع قانون مدنی، نوشته دکتر فرهاد بیات و دکتر شیرین بیات
  3. آموزش جامع حقوق مدنی ( دوره دو جلدی) ، نوشته دکتر محمد مهدی توکلی
  4. قانون یار حقوق مدنی، نوشته دکتر عبد الله رضازاده پاشا
  5. کمک حافظه حقوق مدنی ( دوره دو جلدی)، نوشته دکتر مهدی فلاح
  6. جزوه حقوق مدنی، دکتر شهبازی

کتب تست حقوق مدنی

برای تثبیت مطالب و همچنین آشنایی با نحوه طراحی سوال از مباحث پیچیده درس حقوق مدنی لازم است که داوطلبان اقدام به استفاده از کتب تست نمایند. در این کتب 3 دسته تست یافت می شود که بهتر است داوطلبان از هر سه دسته استفاده کرده و تا حد ممکن آنها را حل نمایند. تست ها در کتابهای مختلف به سه دسته تست های آموزشی، تست های تالیفی و تست های آزمونی تقسیم می شوند.

کتاب های زیر بهترین کتابهای تست حقوق مدنی موجود در بازار می باشند:

  1. مجموعه سوالات طبقه بندی شده حقوق مدنی ، تالیف دکتر مجمتبی جرعه نوش
  2. مجموعه پرسش های چهار گزینه ای حقوق مدنی، تالیف دکتر مجید قربانی لاچوانی
  3. مجموعه آزمون های طبقه بندی شده حقوق مدنی ، تالیف دکتر محمد حسین شهبازی
  4. مجموعه سوالات طبقه بندی شده موضوعی حقوق مدنی ، تالیف دکتر میترا ضرابی
  5. مجموعه پرسش های چهار گزینه ای حقوق مدنی، تالیف دکتر فهیمه تقوی مند و دکتر مهرداد زمانی

منابع حقوق تجارت

منابع درس حقوق تجارت هم مثل حقوق مدنی به سه دسته منابع دانشگاهی ( کتب مرجع)، منابع آزمونی و کتب تست تقسیم می شوند. که به مهم ترین آنها در ادامه اشاره خواهیم کرد.

منابع دانشگاهی حقوق تجارت ( کتب مرجع)

مرجع خوانی بهترین روش مطالعه حقوق است. زیرا علاوه با آشنایی با نحوه استدلال حقوق شما را با نظرات مختلف در هر امر آشنا می نماید. این منابع باید در طول دوره دانجویی مطالعه شود و قطعا مناسب ماه های منتهی به آزمون نیست. پس جهت انتخاب منابع درست حتما با مشاوران تحصیلی لاهوت تماس بگیرید.

مهم ترین منابع مرجع و دانشگاهی درس حقوق تجارت:

  1. حقوق تجارت ( دوره 5 جلدی)، نوشته دکتر ربیعا اسکینی
  2. حقوق تجارت (دوره 4 جلدی)، نوشته دکتر حسن ستوده تهرانی
  3. حقوق تجارت ( دوره 4 جلدی)، نوشته دکتر کورش کاویانی
  4. حقوق شرکت های تجاری، نوشته دکتر محمدرضا پاسبان

منابع آزمونی حقوق تجارت

حقوق تجارت هم مثل هر درس دیگری علاوه بر منابع مرجع و دانشگاهی دارای منابع خلاصه نویسی و آزمونی می باشد. برای شرکت در آزمون های حقوقی به خصوص در چند ماه منتهی به آزمون بهتر است از منابع زیر استفاده کنید:

  1. مختصر حقوق تجارت، نوشته دکتر محمد مهدی توکلی
  2. حقوق تجارت به روش ساده ( دوره 2 جلدی)، نوشته دکتر رضا رشیدی نسب
  3. قانون تجارت در نظم حقوقی کنونی، نوشته دکتر فرشید فرحناکیان
  4. قانون تجارت در نظم حقوق کنونی، نوشته دکتر محمد دمرچیلی
  5. قانون یار حقوق تجارت، نوشته وحید امینی

کتب تست حقوق تجارت

جهت مرور، تثبیت و آشنایی با هندسه فکری طراحان سوال و همچنین روش های مختلف طرح سوال در آزمون کارشناسی ارشد و آزمون های دیگر مثل آزمون وکالت، قضاوت و… بهتر است که از کتاب های تست مناسب و طبقه بندی شده استفاده کنید. کتاب ها و منابع متعددی جهت تکرار، تثبیت و تمرین مباحث درس حقوق تجارت به چاپ رسیده است که در زیر به برخی از بهترین های آن اشاره می کنیم.

  1. مجموعه سوالات طبقه بندی شده حقوق تجارت، تالیف دکتر نیلوفر حسینی
  2. کامل ترین مجموعه پرسش های چهارگزینه ای حقوق تجارت، تالیف دکتر هادی رستمی محمود آبادی
  3. مجموعه پرسش های چهارگزینه ای حقوق تجارت، تالیف دکتر مجید قربانی لاچوانی
  4. ساده ساز حقوق ، تالیف دکتر فرشید فرحناکیان
  5. مجموعه سوالات طبقه بندی شده حقوق تجارت، تالیف دکتر رضا شکری

یکی از مهم ترین نکات در انتخاب کتاب تست مناسب جهت تثبیت، تمرین و مرور مطالب میزان ارتباط داوطلب با کتاب مورد نظر است. به عبارت دیگر هرچند تفاوت هایی بین کتب تست وجود دارد اما اصل استفاده از تست بسیار مهم تر از این است که از کدام کتاب استفاده شود. لذا با حضور در کتاب فروشی ها و تورق کتب تست مختلف ، بهتر است بررسی کنید که با کدام یک از این کتب و سبک نگارش آنها ارتباط بیشتری برقرار می کنید. توجه داشته باشید که خواندن مطالب برای شرکت در آزمون ها کافی نیست و باید حتما از کتب تست استفاده کنید.

منابع آیین دادرسی مدنی

درس آیین دادرسی مدنی یکی از مهم ترین دروس در دوزه کارشناسی است که 3 درس 2 واحدی را در این دوره به خود اختصاص داده است. ماهیت شکلی درس آیین دادرسی مدنی موجب دشواری این درس برای دانشجویان و داوطلبان آزمون های حقوقی به خصوص آزمون کارشناسی ارشد می شود. با توجه به دشواری و شباهت زیاد مطالب این درس انتخاب منابع مناسب جهت مطالعه می تواند نقشی اساسی در موفقیت داوطلبان در آزمون های مختلف را  داشته باشد.

شکلی بودن درس آیین دادرسی مدنی موجب می شود که تسلط بر متن قانون در این درس نقشی اساسی ایفا کند. هرچند به هیچ وجه نباید از مطالعه کتب شرح قانون و کتب مرجع در این درس غافل شد.

منابع دانشگاهی آیین دادرسی مدنی ( کتب مرجع)

اساتید مختلفی در حوزه آیین دادرسی مدنی در کشور اقدام به تالیف و نگارش کتاب نموده اند اما به طور قطع می توان گفت منبع بلا منازع و بی رقیب برای مطالعه درس آیین دادرسی مدنی چه در دانشگاه و چه برای شرکت در آزمون های حقوقی کتب نگارش شده توسط استاد عزیز دکتر عبدالله شمس می باشد. دکتر شمس به جهت راحتی دانشجویان در مطالعه درس آیین دادرسی مدنی اقدام به نگارش دو نوع کتاب در 2 دوره 3 جلدی نموده است.

  1. آیین دادرسی مدنی دوره بنیادین ( دوره 3 جلدی)، تالیف دکتر عبد الله شمس
  2. آیین دادرسی مدنی دوره پیشرفته ( دوره 3 جلدی) تالیف دکتر عبدالله شمس

دوره بنیادین این کتاب برای اشخاصی تهیه شده است که قصد آشنایی با مفاهیم و مبانی آیین دادرسی مدنی دارند و قصد مطالعه نظرات مختلف و متعارض را در این حوزه ندارند لذا برای دانشجویانی که وقت کافی برای مطالعه دوره پیشرفته ندارند، مطالعه دوره بنیادین به شدت توصیه می گردد. اما دانشجویان و داوطلبانی که علاوه بر آشنایی با مفاهیم کلی قصد آشنایی بیشتر با نحوه استدلال حقوقی در حوزه آیین دادرسی مدنی دارند و مطالعه نظرات مخالف برای آنها جذابیت دارد توصیه می شود که حتما دوره پیشرفته آیین دادرسی مدنی دکتر شمس را مطالعه نمایند.

نکته مهم این است که مطالعه دوره بنیادین برای شرکت در آزمون کارشناسی ارشد کفایت می کند و نیازی به مطالعه دوره پیشرفته نیست. اما داوطلبان توجه داشته باشند که در این درس مطالعه دقیق و مرور مداوم نص قانون آیین دادرسی مدنی بیشترین اهمیت را دارد.

منابع آزمونی آیین دادرسی مدنی

در کنار منابع دانشگاهی منابع آزمونی بسیار خوب هم برای درس آیین دادرسی مدنی به رشته تحریر درآمده است که در ادامه به برخی از بهترین های آنها اشاره می کنیم.

  1. آموزش جامع آیین دادرسی مدنی ( دوره 2 جلدی)، تالیف دکتر محمد مهدی توکلی
  2. آیین دادرسی مدنی در نظم تطبیقی ( دوره 2 جلدی)، تالیف دکتر علی فلاح
  3. قانون یار آیین دادرسی مدنی، تالیف دکتر صابر خلیل نژاد کیاسری
  4. آیین دادرسی مدنی در نظم آزمونی، تالیف دکتر علی طاهریان
  5. 1000 نکته کلیدی در آیین دادرسی مدنی، تالیف امید ولدخانی
  6. جامع نکات آیین دادرسی مدنی، تالیف دکتر هادی رستمی

کتب تست آیین دادرسی مدنی

با توجه به شکلی بودن و شباهت زیاد مطالب درس آیین دادرسی مدنی نیاز به تمرین وتثبیت مباحث آن بیش از مباحث دیگر می باشد. از این رو باید بیش از دروس دیگر به تمرین و ممارست از طریق حل تست های طبقه بندی شده پرداخته شود. لذا تعدادی از بهترین کتب تست در ادامه معرفی می شود.

  1. ساده ساز آیین دادرسی مدنی، تالیف فرشید فرحناکیان
  2. کامل ترین مجموعه پرسش های چهار گزینه ای آیین دادرسی مدنی، تالیف دکتر مصطفی السان
  3. مجموعه سوالات طبقه بندی شده آیین دادرسی مدنی، تالیف امیر کمالوند
  4. مجموعه پرسش های چهار گزینه ای طبقه بندی شده آیین دادرسی مدنی، تالیف دکتر رحمان عمروانی
  5. سوالات طبقه بندی شده آیین دادرسی مدنی، تالیف دکتر علی طاهریان و دکتر مهدی باقری

منابع متون فقه

درس متون فقه به دلیل حجم بسیار زیاد مطالب آن و به خصوص به دلیل اینکه برای مطالعه این درس باید تا حدی به زبان عربی مسلط بود، یکی از دروس دشوار آزمون کارشناسی ارشد محسوب می شود و بسیاری از داوطلبان از مطالعه کافی و تمرین و مرور آن چشم پوشی می نمایند. این درس در دوره کارشناسی 4 درس 2 واحدی را به خود اختصاص می دهد. در همین راستا به ترتیب در متون فقه 1 تا 4 در دوره کارشناسی سرفصل های بیع و متاجر، نکاح و طلاق، ارث و وصیت و حدود و دیات تدریس می شوند.

برای این درس نیز منابع متفاوتی وجود دارد که در سه دسته کتب مرجع، کتب آزمونی و کتب تست به آنها اشاره خواهیم نمود.

منابع دانشگاهی متون فقه ( کتب مرجع)

برای مطالعه درس متون فقه در دوره کارشناسی کتب مختلفی در بازار وجود دارد که به برخی از آنها اشاره می کنیم.

  1. لمعه دمشقیه، نوشته شهید اول
  2. شرح لمعه، نوشته شهید ثانی با ترجمه دکتر علی شیروانی
  3. تحریر الروضه فی شرح اللمعه، تالیف علیرضا امینی و محمدرضا امینی
  4. فقه استدلالی، تالیف سید مهدی دادمرزی( این کتاب یه نوعی ترجمه کتاب تحریر الروضه فی شرح اللمعه می باشد)
  5. مباحث حقوقی شرح لمعه و ترجمه مباحث حقوقی شرح لمعه، تالیف دکتر اسد الله لطفی ( این کتاب در دو جلد تالیف شده است که یک جلد آن به متن اصلی کتاب به زبان عربی اختصاص داده شده و جلد دوم آن ترجمه متن عربی کتاب می باشد)
  6. گزیده متون فقه، تالیف دکتر ابوالحسن محمدی

به نظر می رسد که مطالعه کتاب تحریر الروضه فی شرح اللمعه برای پاسخگویی به سوالات آزمون کارشناسی ارشد کافی باشد و نیازی به مطالعه منابع بیشتر نیست.

منابع آزمونی متون فقه

همان طور که پیش تر هم اشاره کردیم حجم زیاد مطالب و همچنین عربی بودن متن درس متون فقه موجب می شود که بسیاری از دانشجویان از مطالعه آن فرار کنند. از این رو پاسخگویی به سوالات آن می تواند در رتبه و تراز داوطلب تاثیر به سزایی داشته باشد. از این رو توصیه می کنیم در کنار منابع اصلی و کتب مرجع درس متون فقه نگاهی نیز به منابع آزمونی داشته باشید. البته چنانچه مطالعه این درس را در ماه های پایانی آغاز نموده اید بهتر است از مطالعه کتاب های مرجع چشم پوشانی کرده و از منابع آزمونی و خلاصه درس های مناسب استفاده کنید.

بهترین منابع آزمونی موجود برای درس متون فقه آزمون کارشناسی ارشد:

  1. متون فقه کارشناسی ارشد مدرسان شریف، نوشته دکتر روشن علی شکاری و مریم نادری فرد
  2. صفر تا صد متون فقه ( دوره دو جلدی)، تالیف محسن سینجلی
  3. کمک حافظه آموزش متون فقه، تالیف دکتر امیر مرادی
  4. 750 نکته کلیدی متون فقه، تالیف مریم مظفری و روح اله علیزاده
  5. متون فقه پیشرفته، تالیف مهدی صیادی و جواد عرب عامری

کتب تست متون فقه

  1. کتاب میکرو طبقه بندی متون فقه مدرسان شریف، تالیف دکتر روشن علی شکاری و مریم نادری فرد
  2. ساده ساز نوین متون فقه، تالیف دکتر مرتضی طیبی و دکتر محمدرضا کلانتری
  3. مجموعه آزمون های طبقه بندی موضوعی متون فقه، تالیف دکتر اسدالله لطفی
  4. 1000 پرسش چهارگزینه ای برگزیده متون فقه، تالیف محسن سینجلی
  5. بانک تست متون فقه مدرسان شریف (40 روز 40 آزمون)، تالیف محسن سینجلی ( این کتاب بیشتر مناسب کسانی است که از آمادگی نسبی در درس متون فقه برخوردار هستند زیرا در این کتاب 40 آزمون به سبک آزمون اصلی در این کتاب طراحی شده است)

ضریب دروس در کنکور کارشناسی ارشد

در کنکور کارشناسی ارشد یک دفترچه جهت پاسخگویی به سوالات مربوطه در اختیار داوطلبان قرار می گیرد. این دفترچه شامل 17 عنوان درسی و 310 سوال می باشد.

این عناوین شامل دروسی از جمله متون حقوقی به زبان انگلیسی، حقوق مدنی، حقوق تجارت، آین دادرسی مدنی، حقوق جزای عمومی، حقوق جزای اقتصادی، متون فقه، حقوق بین الملل عمومی، حقوق بین الملل خصوصی، حقوق اداری، حقوق اساسی و… است

پرسش مهمی که برای بسیاری از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد به خصوص در رشته حقوق به وجود می آید این است :

آیا باید به تمام سوالات و دروس دفترچه کنکور کارشناسی ارشد پاسخ دهیم؟

پاسخ به این سوال قطعا خیر است. زیرا مدت زمان آزمون کارشناسی ارشد دو ساعت یا120 دقیقه می باشد. قطعا این زمان برای پاسخگویی به تمامی سوالات دفترچه کافی نیست. لذا داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد باید از قبل گرایش خود را انتخاب نمایند و در زمان شرکت در آزمون به دروس مربوط  گرایش مد نظر خود پاسخ دهند.

داوطلبان کارشناسی ارشد رشته حقوق خصوصی باید به دروس زیر پاسخ دهند:

  • متون حقوقی به زبان انگلیسی یا فرانسه ( ضریب 1)
  • حقوق مدنی ( ضریب 3)
  • حقوق تجارت ( ضریب 1)
  • آیین دادرسی مدنی ( ضریب 1)
  • متون فقه ( ضریب 1)

البته برخی از داوطلبان برای اینکه بتوانند در یک گرایش دیگر هم حایز رتبه شوند می توانند به دروس دیگر نیز پاسخ دهند و از این نظر منعی برای داوطلب وجود ندارد. به عنوان مثال داوطلبان رشته حقوق خصوصی می توانند با پاسخگویی به سوالات درس حقوق جزای عمومی در رشته حقوق مالکیت فکری نیز حایز رتبه شده و مجاز به انتخاب رشته شوند.

همچنین داوطلبان رشته حقوق خصوصی با توجه به اشتراک دروس و ضرایب آن با رشته های دیگر می توانند بر حسب رتبه کسب شده در آزمون کارشناسی ارشد در رشته های زیر نیز مجاز به انتخاب رشته شوند:

  • حقوق اقتصادی
  • سردفتری اسناد رسمی
  • حقوق ثبت اسناد و املاک
  • حقوق اسناد و قراردادهای تجاری
  • حقوق حمل و نقل تجاری
  • حقوق تجارت الکترونیکی
  • فقه و حقوق خصوصی
  • فقه و حقوق اقتصادی
  • مدیریت ثبت اسناد و املاک

رشته حقوق خصوصی و آزمون وکالت

یکی دیگر از مهم ترین دلایلی که باعث می شود رشته حقوق خصوصی نسبت به دیگر گرایش های حقوقی بیشتر مورد استقبال دانشجویان قرار گیرد و رقابت شدیدتری در کنکور کارشناسی ارشد به وجود بیاورد، اشتراک دروس این رشته در آزمون کارشناسی ارشد با آزمون کارآموزی وکالت دادگستری یا همان آزمون وکالت است. رشته حقوق خصوصی بین گرایش های دیگر رشته حقوق تقریبا بیشترین اشتراک را با آزمون وکالت دارد لذا دانشجویانی که قصد شرکت در آزمون وکالت و یا حتی قضاوت را دارند بیشتر علاقه دارند در این رشته تحصیل نمایند تا با مطالعه دروس مورد نیاز علاوه بر آمادگی آزمون کارشناسی ارشد، برای آزمون وکالت نیز آماده شوند. البته این امر در گرایش جزا و جرم شناسی هم تا حد زیادی صدق می کند اما رشته حقوق خصوصی با توجه به عمومیت بیشتری که در مطالب خود و بازار کار گسترده تری که برای فارغ التحصیلان خود فراهم می آورد بیش از گرایش های دیگر حقوق مورد توجه قرار گرفته است.

در جدول زیر می توانید  دروس و ضرایب آنها را در آزمون وکالت، قضاوت و آزمون کارشناسی ارشد رشته حقوق خصوصی مشاهده کنید.

درس آزمون وکالت آزمون قضاوت آزمون کارشناسی ارشد
متون حقوقی به زبان انگلیسی یا فرانسه ضریب 1
حقوق مدنی ضریب 3 ضریب 3 ضریب 3
حقوق تجارت ضریب 2 ضریب 2 ضریب 1
آیین دادرسی مدنی ضریب 3 ضریب 2 ضریب 1
متون فقه ضریب 1
حقوق جزا عمومی و اختصاصی ضریب2 ضریب 3
آیین دادرسی کیفری ضریب 2 ضریب 2
اصول فقه ضریب 1

لازم به ذکر است که در آزمون قضاوت علاوه بر دروس فوق داوطلبان باید به سوالات استعداد شغلی نیز پاسخ دهند.

دانشگاه هایی که پذیرش در رشته حقوق خصوصی دارند ( بر اساس دفترچه انتخاب رشته سال 1399)

در سال 1399 قریب به 30 دانشگاه در سراسر ایران اقدام به جذب و پذیرش دانشجو در رشته حقوق خصوصی در مقطع کارشناسی ارشد در دوره روزانه نمودند. این دانشگاه ها در مجموع بیش از 200 دانشجوی روزانه را جذب نمودند. رشته حقوق خصوصی علاوه بر تمام مزایایی که از آن ذکر شد بیشترین جامعه آماری را در جذب دانشجو در میان گرایش های دیگر رشته حقوق به خود اختصاص داده است. در سال 1399 دانشگاه های زیر اقدام به جذب و پذیرش دانشجو در این رشته نمودند:

  1. دانشگاه آیت الله بروجردی ( بروجرد)
  2. دانشگاه ارومیه
  3. دانشگاه اصفهان
  4. دانشگاه بو علی سینا ( همدان)
  5. دانشگاه بین المللی امام خمینی ( ره) ( قزوین)
  6. دانشگاه تبریز
  7. دانشگاه تربیت مدرس ( تهران)
  8. دانشگاه تهران
  9. دانشگاه تهران ( پردیس فارابی قم)
  10. دانشگاه حکیم سبزواری ( سبزوار)
  11. دانشگاه خوارزمی ( تهران)
  12. دانشگاه رازی ( کرمانشاه)
  13. دانشگاه سمنان
  14. دانشگاه شاهد ( تهران)
  15. دانشگاه شهر کرد
  16. دانشگاه شهید بهشتی (ره) ( تهران)
  17. دانشگاه شهید چمران ( اهواز)
  18. دانشگاه شیراز
  19. دانشگاه علامه طباطبایی ( ره) (تهران)
  20. دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری دادگستری ( تهران)
  21. دانشگاه فردوسی مشهد
  22. دانشگاه قم
  23. دانشگاه گیلان ( رشت)
  24. دانشگاه مازندران ( بابلسر)
  25. دانشگاه میبد
  26. موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی (تهران)
  27. دانشگاه امام صادق (ع) ( تهران)

بهترین دانشگاه ها در رشته حقوق خصوصی

دانشگاه های دولتی ایران عموما از سطح علمی قابل قبولی در رشته حقوق خصوصی برخوردار هستند اما برخی دانشگاه ها به سبب مسائل مختلفی مثل هیئت علمی و اساتید سرشناس، میزان تولیدات علمی، فضای دانشگاه، ارتباط با دانشگاه های بین المللی و انستیتوها و موسسات حقوقی چند ملیتی، ارتباط با مراکز علمی و پژوهشی و… آوازه بیشتری در میان دانشکده های حقوق در کشور دارند.

بهترین دانشگاه های ایران در رشته حقوق خصوصی عبارت است از:

  • دانشگاه شهید بهشتی
  • دانشگاه امام صادق (ع)
  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه علامه طباطبایی (ره)
  • دانشگاه شیراز
  • دانشگاه تربیت مدرس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

مقالات اخیر

فهرست

021 91326040