هر آنچه که از وکیل دیوان عدالت اداری باید بدانید…

وکالت در دعاوی مربوط به دیوان عدالت اداری نیازمد تخصص و مطالعات گسترده ای در زمینه حقوق اداری دارد لذا تمام وکلا تخصص طرح دعوی در دیوان عدالت اداری را ندارند. از این رو بهتر است بدانیم وکیل دیوان عدالت اداری کیست و باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟

دیوان عدالت اداری چیست؟

مرجعی قضایی است که در موضوعات اداری تصمیم‌گیری قضایی می‌کند. این مرجع تحت اداره قوه قضاییه بوده و رئیس آن را ریاست محترم قوه قضاییه تعیین می نماید. دیوان عدالت اداری به شکایات و اعتراضات اشخاص حقیقی( افراد عادی مردم) و اشخاص حقوقی ( موسسات و شرکت های خصوصی ) از تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانه ها، سازمان ها، موسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری ها و سازمان تامین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و موسسات وابسته به آنها رسیدگی می کند.

علاوه بر موارد فوق دیوان عدالت اداری به شکایات از آراء و تصمیماتی که در هیات‌های رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون هایی مانند کمیسیون مالیاتی، هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما و هیات های اداری مشابه گرفته می شود ، منحصرا از این نظر که قوانین و مقررات رعایت شده یا نه ، رسیدگی می نماید. رسیدگی در دیوان عدالت اداری به صورت غیر حضوری انجام می گردد و طبق قانون دیوان عدالت اداری لزومی بر حضور طرفین نیست لذا طرفین شکایت فقط با ارسال لایحه و مدارک اثبات کننده از حقوق خود دفاع کرده و تصمیم نهایی را قاضی مربوط به شعبه رسیدگی پرونده اتخاذ نموده و نهایتا به طرفین ابلاغ می گردد.

قضات دیوان عدالت اداری می بایست از لحاظ شهرت عمومی پنهان بمانند ، این امر به دلیل اهمیت موضوعات رسیدگی در این مرجع می باشد. چرا که دیوان عدالت اداری در مورد تصمیمات دولت و تصمیمات ارگان های مربوطه نیز تصمیم قضایی اتخاذ می کند و اهمیت عدم ظهور قضات در بین مردم را بیشتر نمایان می سازد. دیوان عدالت اداری دارای شعبات متعدد مختلف بدوی و شعبات تجدیدنظر می باشد. هر یک از شعبات متشکل از رئیس و دادرس می باشد که قضات آن شعبات هستند و همچنین از کارمندانی جهت تسهیل اداره شعبات استفاده می گردد تا قضات درگیر انجام اعمال اداری نشوند.

روند رسیدگی به شکایت مردم علیه تصمیمات مراجع غیر دادگستری در دیوان عدالت اداری به این صورت است که باید در قالب دادخواست مطرح شده و از طریق دفاتر مربوطه اقدام گردد. دیوان پس از دریافت شکایت آن را بر حسب موضوع و نوع شکایت به شعبه مربوطه ارجاع می دهد تا رسیدگی به آن شروع گردد. شعبه مربوطه پس از  بررسی مدارک و متن شکایت و استدلال اعتراض کننده ابلاغیه به طرف شکایت ارسال کرده و استعلامات لازم را گرفته و سپس به بررسی شکایت می پردازد . طرف شکایت نیز به صورت کتبی پاسخ دیوان عدالت اداری را داده و منتظر تصمیم شعبه رسیدگی کننده می ماند.

وکیل دیوان عدالت اداری کیست؟

وکالت در دیوان عدالت اداری نیاز به پروانه وکالت دادگستری داشته و کسی می‌تواند در دعاوی مطروحه در دیوان عدالت اداری وکالت کند، که دارای پروانه معتبر وکالت دادگستری باشد. اغلب مشاهده شده که موضوعات مطروحه در دیوان عدالت اداری بسیار تخصصی بوده و احساس نیاز برای اخذ وکیل متخصص را در افراد جامعه ایجاد می کند. بدین جهت بسیاری از وکلا در زمینه موضوعات مربوط به این مرجع، فعالیت تخصصی داشته و این امر باعث افزایش کیفیت کار وکلا در راستای تفکیک موضوعات حقوقی در جهت امر قضایی می گردد.

وکیل دیوان عدالت اداری از این جهت که تخصص دعاوی مربوط به این مرجع قضایی را دارد می تواند کمک شایانی در حل موضوعات مطرح شده در دیوان عدالت اداری داشته باشد. از آن جا که رسیدگی به شکایات در دیوان عدالت اداری غیر حضوری است ، نحوه و کیفیت تنظیم لایحه بسیار حایز اهمیت بوده و قضات دیوان عدالت اداری فقط به اوراق واصله رسیدگی می کند و اهمیت کیفیت لوایح در این مورد بسیار نمود پیدا می کند . بنابر این حضور وکیل متخصص در راستای این موضوع می تواند کمک بسیار شایانی را به افراد درگیر در دعاوی مربوط به صلاحیت دیوان عدالت اداری کند و حساسیت و دقت لازم که تنظیم لوایح نیاز دارد را وکیل دیوان عدالت اداری به خوبی و با تسلط کامل اعمال کند.

وکیل دیوان عدالت اداری با توجه به تخصص مربوطه می تواند با تنظیم لایحه صحیح رای دیوان را برای پرونده خود جلب کند . پس استفاده از یک وکیل مجرب و متخصص بسیار تاثیر بالایی در اخذ رای دارد به جهت اینکه پرونده های در صلاحیت دیوان عدالت اداری نیازی به حضور طرفین دعوی نیست وکیل با قلم خود می تواند از تخصص و مهارت خود استفاده کرده و به احقاق حق موکل خود بپردازد.

gavel
درخواست وکیل
support_agent
درخواست مشاوره
gavel
تنظیم قرارداد

وکیل پایه یک دیوان عدالت اداری چه وظایفی دارد ؟

اول از هر چیز وکیل دادگستری می بایست در حوزه فعالیت خود تخصص داشته باشد تا بتواند در خصوص پرونده ارجاعی تمام قابلیت های خود را به کار گیرد. در این حالت کیفیت انجام اقدامات پرونده در حد بالایی خواهد بود و ضریب اشتباهات وکیل به صفر می رسد. وکیل دیوان عدالت اداری نیز از این قاعده مستثنی نیست و باید در حوزه پرونده های این مرجع قضایی تخصص ویژه ای داشته باشد. عمده وظایف وکیل دادگستری پیگیری ها و اقدامات صحیح در خصوص پرونده است و اگر اقدام نادرستی در راستای پروسه دادرسی انجام دهد چه بسا پیامدهای غیر قابل جبرانی به همراه داشته باشد. عقل سلیم حکم می کند در هر امری از متخصص آن استفاده شود تا با خیال راحت اقدامات لازم انجام گردد.

از وظایف وکیل دیوان عدالت اداری این است که طبق قوانین و مقررات غبطه حال موکل را رعایت کرده و خود را امین و حافظ اسرار موکل بداند. از وظایف دیگر وکیل دیوان عدالت اداری این است که مهارت لازم در دعاوی مربوط به صلاحیت دیوان را کسب کرده و تبحر در خور توجهی در تنظیم لایحه داشته باشد چرا که حضور فیزیکی وکیل در این دعاوی چندان به کار نمی آید و بررسی شکایات و پرونده ها غیر حضوری می باشد. با این حال مهارت لایحه نویسی و دفاع از حقوق موکل از وظایف و خصوصیات وکیل دیوان عدالت اداری می باشد. باید توجه داشت که تسلط بر انواع دعاوی مربوط به صلاحیت دیوان عدالت اداری از وظایف دیگر وکیل دیوان عدالت اداری می باشد ، وکیل دیوان باید بداند که نحوه شکایت از موضوعات مربوط به دیوان  عدالت اداری چگونه بوده و باید از چه مسیری وارد جریان پرونده گردد.

اختیارات وکیل دیوان عدالت اداری حرفه‌ای

دامنه اختیارات وکیل دادگستری را قرارداد وکالتنامه تعیین می کند و هر وکیل باید طبق همان اختیاراتی که موکل در قرارداد وکالتنامه اعطا کرده عمل نماید. وکیل دیوان عدالت اداری نمی تواند از حدود اختیارات مندرج در وکالتنامه خارج شده و موضوع وکالت را نادیده بگیرد. در این صورت وکیل مسئول جبران خسارات وارده بر اثر این تخطی خواهد بود. وکیل دیوان عدالت اداری موظف است طبق حدود اختیاراتی که موکل در وکالتنامه داده، اقدام نماید. به عبارت دیگر چون وکالتنامه فی نفسه یک قرارداد به حساب می آید باید طرفین به مندرجات و محتویات این قرارداد پایبند باشند.

بنابر این وکیل تنها باید در مسیر حدود اختیارات محوله از سوی موکل حرکت کند. اگر وکیل دیوان عدالت اداری به اقداماتی خارج از حدود اختیارات محوله دست بیازد مستحق حق الزحمه آن اقدامات نخواهد بود و اگر در انجام اختیارات الزامی مندرج در وکالتنامه کوتاهی کند موکل می تواند این موارد را پیگیری قانونی نماید. مواردی که وکیل دادگستری در وکالتنامه خود به عنوان اختیارات لحاظ می کند از قبیل اقامه دعوا، ارائه مستندات مربوط به موضوع پرونده، دفاع از حقوق موکل و اقدامات لازم مربوط به دادرسی می باشد.

در دعاوی مربوط به اعتراض از آراء صادره از هیات های حل اختلاف و مراجع اداری، وکیل دیوان عدالت اداری شکایت را تنظیم کرده و پیگیری های لازم در پروسه دادرسی را دنبال می کند. علاوه بر موارد فوق الذکر از اهم اختیارات وکیل دیوان عدالت اداری دفاع از حقوق موکل خود در دعاوی مطروحه در شعب دیوان می باشد که با توجه به غیر حضوری بودن رسیدگی پرونده ها در دیوان این امر در ارائه لوایح دفاعیه خلاصه می گردد.

البته شایان ذکر است در مواقعی که قاضی شعبه رسیدگی کننده تشخیص دهد، از طرفین پرونده یا نمایندگان آن ها دعوت کرده و جهت حل ابهامات موجود بررسی های لازم را به صورت حضوری انجام می دهد که در این مواقع حضور وکیل متخصص جزو اختیارات لا ینفک او در شعب مربوطه است و از این امر می توان نتیجه گرفت که بازخورد حضور وکیل بسیار مثبت تر خواهد بود. به هر حال عمده اختیارات وکیل را ماده 35 قانون آیین دادرسی مدنی به صراحت بیان نموده که اگر در وکالتنامه درج گردد در اغلب موارد وکیل نمی تواند از انجام آن ها خودداری کند و در صورت نقض این موارد موکل می تواند از حقوق خود در مراجع صالح دفاع کند.

کدام دعاوی در دیوان عدالت اداری بررسی می شوند؟

صلاحیت دیوان عدالت اداری در ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری قید شده، تصمیمات و اقداماتی که سازمان ها و ادارات دولتی و نهادهای وابسته به دولت در اعمال حاکمیت خود علیه اشخاص انجام می دهند در دیوان عدالت اداری قابل طرح بوده و اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی می توانند در این موارد علیه این نهادها شکایت کنند، اما در موارد غیر از اعمال حاکمیتی، مرجع حل دعاوی اشخاص علیه این سازمان ها و ادارات دادگاه های عمومی خواهد بود به طور مثال اگر شهرداری اقدام غیرحاکمیتی مثل تصرف ملک به طور مالکانه داشته باشد شخص ذینفع برای بازپس گیری ملک از طریق دادگاه عمومی حقوقی اقدام می نماید. بنابر این زمانی می توان نسبت به اقدامات نهادهای دولتی در دیوان عدالت اداری طرح  دعوا کرد که اقدامات آن ها در نتیجه اعمال حاکمیتی باشد.

مورد دیگری که می توان اقامه دعوی کرد در اعتراض به آراء قطعی صادره از هیات های حل اختلاف به طور مثال هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما و کمیسیون ها مانند کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری ها بوده که وکیل دیوان عدالت اداری با ساز و کارهای مخصوص اقدام به اقامه دعوی می کند. مهلت قانونی اقامه دعوی سه ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی هیات ها و کمیسیون های مزبور می باشد که با تقدیم دادخواست پیگیری می گردد.

از عمده اقدامات در صلاحیت دیوان عدالت اداری می توان از صدور رای وحدت رویه در موارد تعارضات موجود در آراء صادره از سوی شعب دیوان نام برد که هیات عمومی دیوان با تشکیل جمع قابل توجهی از قضات اقدام به تصمیم گیری می نماید. علاوه بر این هیات عمومی دیوان به بررسی شکایت از مصوبات دولتی ارگان ها می پردازد که نحوه شکایت آن تشریفات خاصی نداشته و هر کسی می تواند ابطال این  مصوبات را از دیوان عدالت اداری بخواهد در نتیجه این بررسی توسط هیات عمومی دیوان صورت می گیرد.

ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری می گوید:

«صلاحیت و حدود اختیارات دیوان به قرار زیر است:
۱ـ رسیدگی به شکایات و تظلّمات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی از:
الف ـ تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانه ها و سازمان ها و موسسات و شرکت های دولتی و شهرداری‌ها و سازمان تامین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و موسسات وابسته به آن ها
ب ـ تصمیمات و اقدامات ماموران واحدهای مذکور در بند «الف» در امور راجع به وظایف آن ها
۲ ـ رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی هیات های رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون‌هایی مانند کمیسیون‌های مالیاتی، هیات حل‌اختلاف کارگر و کارفرما، کمیسیون موضوع ماده (۱۰۰) قانون شهرداری‌ها منحصراً از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آن ها
۳ـ رسیدگی به شکایات قضات و مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر مستخدمان واحدها و موسسات مذکور در بند (۱) و مستخدمان موسساتی که شمول این قانون نسبت به آن ها محتاج ذکر نام است اعم از لشکری و کشوری از حیث تضییع حقوق استخدامی
تبصره ۱ ـ تعیین میزان خسارات وارده از ناحیه موسسات و اشخاص مذکور در بندهای (۱) و (2) این ماده پس از صدور رای در دیوان بر وقوع تخلف با دادگاه عمومی است.
تبصره ۲ ـ تصمیمات و آراء دادگاهها و سایر مراجع قضائی دادگستری و نظامی و دادگاههای انتظامی قضات دادگستری و نیروهای مسلح قابل شکایت در دیوان عدالت اداری نمی ‌ باشد.»

باید توجه داشت که رسیدگی در مورد خسارات ناشی از موضوعات مطروحه در دیوان عدالت اداری در صلاحیت دادگاه های عمومی می باشد به عبارت دیگر اگر در اثر موضوعی که در دیوان عدالت اداری مطرح است ، خسارتی به یکی از طرفین وارد آید دیوان به این موضوع رسیدگی نخواهد کرد به دلیل آن که صلاحیت رسیدگی به این دعوی به عهده محاکم عمومی یا همان دادگاه های حقوقی می باشد. در نتیجه اگر پرونده ای در دیوان عدالت اداری مطرح باشد و از قبل آن موضوعی تحت عنوان خسارت پدید بیاید دیوان به این موضوع رسیدگی نخواهد کرد. در خصوص تبصره 2 این ماده باید گفت که تمامی آراء قطعی صادره از دادگاه ها به موجب قانون حسب مورد در دیوان عالی کشور قابل فرجام خواهی می باشد و هیچ کدام از این تصمیمات و آراء قابل طرح در دیوان عدالت اداری نیست.

به طور مثال در دعوی طلاق طبق قانون آیین دادرسی مدنی طرفین دعوی می توانند از رای صادره که قطعی هم شده از طریق دیوان عالی کشور اعتراض نمایند که اصطلاحا به آن فرجام خواهی گفته می شود. طبق ماده 12 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رسیدگی به شکایات از تصمیات ، آیین نامه ها ، مصوبات سازمان ها ، ارگان ها و شرکت های وابسته به دولت در صلاحیت هیات عمومی دیوان عدالت اداری می باشد و هر شخصی می تواند ابطال این موارد را از هیات عمومی دیوان درخواست کند. اما طبق تبصره همین ماده رسیدگی به تصمیمات قضایی قوه قضاییه و آیین نامه ها، بخشنامه ها و تصمیمات رئیس قوه قضاییه و مصوبات و تصمیمات شورای نگهبان ، مجمع تشخیص مصلحت نظام ،مجلس خبرگان و شورای عالی امنیت ملی از شمول این حکم خارج است. به عبارت دیگر دیوان عدالت اداری نمی تواند در خصوص این موارد رسیدگی کند و ذاتا صلاحیت رسیدگی به این موارد را ندارد.

شرایط شکایت در دیوان عدالت اداری

در دعاوی مربوط به دیوان عدالت اداری دو نوع دعوی مالی و غیرمالی وجود دارد. عرف وکلا و همچنین قوانین و آیین نامه های مربوطه در خصوص حق  الوکاله وکیل دارای تعرفه بوده و معمولا وکلا طبق تعرفه قانونی و عرفی عمل می کنند.طبق عرف وکلا در پرونده های مالی یعنی پرونده هایی که موضوع آن مال باشد، میزان حق الوکاله وکیل 10 درصد از ارزش موضوع دعوی مالی است اما در عین حال حق الوکاله به صورت توافقی فی مابین وکیل و موکل تعیین می گردد و هیچ الزامی بر رعایت تعرقه قانونی و عرفی وجود ندارد. پرونده های غیر مالی اغلب با توافق طرفین تعیین می شود و تعرفه ندارد. در نتیجه حق الوکاله وکیل دیوان عدالت اداری نیز همچون وکلای رشته های دیگر از این موارد تبعیت می نماید و اغلب مشاهده شده که میزان حق الوکاله با توافق طرفین تعیین گردیده است.

گروه وکلای لاهوت در امور دعاوی دیوان عدالت اداری چه خدماتی ارائه می دهد؟

گروه وکلای لاهوت در راستای احقاق حقوق مراجعه کنندگان با به کار گیری از وکلای متخصص در همه زمینه های حقوقی حاضر به ارائه خدمات مربوطه می باشد. در خصوص دعاوی مربوط به صلاحیت دیوان عدالت اداری، این گروه با در اختیار گذاشتن وکیل ماهر و متخصص در این زمینه می تواند به احقا حقوق خود در مقابل تضییع آن کمک کرده و خدمات حقوقی مناسبی را حتی با مشاوره حقوقی مناسب ارائه دهد. تنظیم دادخواست دیوان عدالت اداری و همچنین تنظیم لوایح مناسب از موارد خدمات مهم این گروه بوده و با توجه به اینکه دعاوی دیوان غیر حضوری رسیدگی می شود نگارش یک لایحه دقیق و تخصصی اهمیت بالایی پیدا می کند و این عمل انجام نگردد مگر به دست کارشناس و متخصص این حوزه که گروه از این جهت می تواند کمک شایانی نماید.

مطالب مرتبط با وکیل دیوان عدالت اداری

فهرست

021 91326040