چک و سفته وبرات از اسناد تجاری هستند که قوانین و مقررات خاص خود را دارند و تابع قانون تجارت و قانون صدور چک هستن.. وکیل چک و سفته کسی است که با داشتن علم و تجربه کافی در زمینه وصول مطالبات ناشی از این اسناد می تواند در کوتاه ترین زمان ممکن اسناد مالی شما را وصول نماید و یا در پرونده هایی مثل چک سرقتی، چک ضمانت، خیانت در امانت، سوء استفاده از سفید مهر و سفید امضا و… شما را راهنمایی کند و در دادگاه همراه شما باشد.
وکیل چک و سفته

هر آنچه که باید از وکیل چک و سفته بدانید ….
وکیل چک سفته کیست؟
دعاوی مرتبط با چک و سفته
- مطالبه وجه چک و سفته
- خسارات قانونی قابل مطالبه
- استرداد لاشه چک
- مرور زمان در دعاوی چک
- سوء استفاده از سفید مهر و سفید امضا
- چک ضمانت و سوء استفاده از آن
- ابطال چک
- چک کیفری
اینگونه دعاوی شاخص مطروحه در دادگاه، دعاوی چک و سفته به حساب میآید اما باید توجه داشت چک دارای دو وجه حقوقی و کیفری بوده و نداشتن اطلاعات جامع و کامل دراین زمینه می تواند برای شما مشکلاتی را بوجود بیاورد که موجب برگشت خوردن چک یا عدم وصول آن شود و حقتان از بین برود، سفته نیز با توجه به قوانین مرتبط با آن، ممکن است مشکلات بسیاری را برای صادر کننده ای که از آن بی اطلاع است را بوجود آورد .
در حالی که سپردن این قبیل دعاوی به وکیل چک و سفته می تواند شما را در احقاق حقتان کمک کند و شما را در حل مشکل تان یاری کند. در نتیجه برای حفظ حقوق خود می توانید از یک وکیل متخصص چک مشاوره بگیرید. در این راستا یک وکیل مجرب چک و سفته با داشتن تخصص در زمینهی اسناد تجاری به خصوص چک و سفته میتواند برای وصول وجه آن ها بسیار تاثیرگذار باشد چرا که وکیل تجاری با اطلاع کامل از قانون تجارت و قوانین حاکم بر اسناد تجاری مسیر را برایتان هموارتر و سهل تر خواهد نمود.
وکیل چک چه وظایفی دارد؟
چک امروزه و در کشور ما مهمترین سند تجاری و البته پرکاربردترین آن نیز می باشد.
دعوای چک بر خلاف ظاهر ساده ای که دارد در بعضی از موارد با پیچیدگی و مواردی مواجه می شود که طرح دعوا و ارائه راهکار حقوقی برای آن را بسیار دشوار تخصصی می نماید. یک وکیل متخصص چک باید با این پیچیدگی ها آشنایی داشته باشد و تجربه و تبحر وکیل در این موارد بسیار حائز اهمیت می باشد. وظایف وکیل چک را می توان به صورت زیر بیان کرد:
- وکیل چک با بررسی وضعیت چک نوع اقدام رو مشخص میکند که باید شکایت کیفری طرح شود یا اینکه به صورت حقوقی اقدام لازم انجام شود.
- وکیل به صورت مداوم موکل رو در جریان پیشرفت مراحل پرونده قرار دهد
- با توجه به این که وصول مطالبات مرتبط با چک و دیگر اسناد تجاری نیازمند صرف وقت و رفت و آمد بسیار است با کمترین هزینه و در کوتاه ترین زمان ممکن کار را به نتیجه برساند
وکیل چه اقداماتی برای وصول چک انجام می دهد؟
مطالبه وجه چک دارای پیچیدگی هایی است که توصیه میشود حتما توسط وکیل متخصص چک انجام شود. با توجه به این که چک ضمانت اجرای حقوقی و کیفری دارد ، آثار حقوقی آن در موارد مختلف باید مد نظر قرار بگیرد لذا توصیه میشود از وکلای قابل اعتماد و مجرب چک جهت پیگیری وصول مطالبات خود بهره مند شوید.
گروه وکلای لاهوت، با داشتن وکلای متخصص در این دعاوی، مسلط به قوانین جاری کشور در این حوزه بوده و با توجه به ظرایف این قبیل دعاوی از تجربه کافی نیز برخوردار می باشند.
نحوه مطالبه وجه توسط وکیل از طریق دادگاه به شرح زیر است:
-
مراجعه به دفتر خدمات قضایی
وکیل چک و سفته ابتدا با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست مطالبه وجه چک یا سفته را ثبت میکند. مدارکی که باید برای ثبت دادخواست به وکیل داده شود، شامل اصل یا کپی مصدق چک، اصل گواهی عدم پرداخت چک، اصل یا کپی کارت ملی، نسخه وکالت نامه و قرارداد فی مابین خواهان و خوانده در صورت وجود است.
-
تعیین محل دادگاه و ارائه مدارک
پس از ارجاع دادخواست به مجتمع قضایی و شعبه دادگاه که براساس محل برگشت زدن و یا محل زندگی صاحب چک تعیین میگردد، میبایست تمامی مدارک توسط وکیل به دادگاه ارائه گردیده و همچنین، مورد منشا چک و نیز عدم پرداخت بدهی توسط خوانده نزد قاضی دفاع نماید.
-
اجرای رای
چنانچه رای قطعی دادگاه به نفع موکل صادر شود، نقش وکیل در مرحله اجرا بسیار پررنگ است. در این مرحله، وکیل چک و سفته میتواند با مصالحه با خوانده نحوه پرداخت بدهی را بر مبنای مصلحت موکل خود تعیین نماید. در صورت عدم حصول سازش، وکیل باید با مراجعه به واحد اجرای احکام مربوطه نسبت به مزایده گذاشتن اموال توقیف شده و یا گرفتن حکم جلب برای محکوم علیه پرونده اقدام نماید.
وکیل برای چک مفقودی چه اقداماتی انجام می دهد؟
به عنوان صادرکننده ی چک یا دارنده آن، در صورتی که چک را گم کردید، وکیل اقدامات زیر را انجام می دهد:
-
درخواست عدم پرداخت وجه چک به بانک
با توجه به ماده 14 قانون صدور چک، صادر کننده یا ذی نفع چک یا قائم مقام قانونی آنها می توانند با اعلام اینکه چک مفقود شده، به سرقت رفته یا مورد جعل واقع شده یا از طریق کلاهبرداری یا جرائم دیگر تحصیل شده، به بانک مراجعه کرده و به صورت کتبی دستور عدم پرداخت وجه چک را بدهد.
برای این کار باید به بانک صادرکننده مراجعه شود. پس از مراجعه به بانک، با دریافت و تکمیل فرم مخصوص به بانک دستور عدم پرداخت داده می شود. بانک ابتدا احراز هویت می کند و سپس چک را به مدت یک هفته مسدود می نماید. یعنی در مدت یک هفته از پرداخت وجه آن خودداری می نماید. اگر در این مدت چک به بانک ارائه شده و تقاضای پرداخت وجه آن شود، بانک وجه چک را نمی پردازد و گواهی عدم پرداخت صادر می کند. در گواهی عدم پرداخت علت نوشته می شود.
-
مراجعه به مراجع قضایی ظرف یک هفته:
همان طور که گفتیم بانک برای مدت یک هفته چک را مسدود می کند. به این ترتیب صادر کننده یا ذی نفع چک که دستور عدم پرداخت چک را داده است، یک هفته فرصت دارد به مرجع قضایی صلاحیت دار مراجعه کند و گواهی مفقودی چک بگیرد. مرجع قضایی صلاحیت دار شامل موارد زیر می باشد:
-
شورای حل اختلاف
صلاحیت شورای حل اختلاف در رسیدگی به دعاوی مالی صلاحیتی استثنایی و محدود است. در حال حاضر شورا تنها به دعاوی مالی که ارزش خواسته آنها زیر 20 میلیون تومان است می تواند رسیدگی کند. بنابر این اگر چکی گم شده باشد اما وقوع جرمی مانند سرقت، جعل و … محرز نباشد و مبلغ چک هم از 20 میلیون تومان کمتر باشد، باید به شورای حل اختلاف مراجعه شود.
-
دادسرا
اگر چکی گم شده باشد و مبلغ آن از 20 میلیون تومان بیشتر باشد یا وقوع جرمی مانند سرقت، جعل، کلاهبرداری و … محرز باشد، باید به دادسرای محل وقوع بانک افتتاح کننده حساب مراجعه شود.
پس از مراجعه به مرجع قضایی صلاحیت دار، اعلام مفقودی چک، تشکیل پرونده و طی سایر تشریفات، به شما گواهی مفقودی چک داده می شود.
-
ارائه گواهی مربوط به مفقودی چک به بانک
در گام بعدی صادرکننده یا ذی نفع چک، باید گواهی مفقودی چک را به بانک ارائه دهد. توجه داشته باشید برای ارائه ی این گواهی تنها یک هفته فرصت دارید. چنانچه در این مدت گواهی مفقودی به بانک ارائه نشود، در صورتی که دارنده به بانک مراجعه کند، بانک وظیفه دارد وجه چک را به او بپردازد. اما اگر ظرف یک هفته گواهی مفقودی به بانک ارائه شود، بانک تا زمان تعیین تکلیف پرونده، از پرداخت وجه چک به دارنده خودداری می کند. مرجع قضایی که به موضوع مفقودی چک رسیدگی می کند در صورت احراز مفقودی چک و وقوع جرم علاوه بر رسیدگی به جرم و تعقیب متهم، حکم بر بطلان چک مفقودی نیز صادر می نماید.
تفاوت های چک عادی و چک صیادی چیست؟
تفاوت های ظاهری
برخلاف دسته چک های معمولی پیش از اصلاح قانون صدور چک در سال ۱۳۹۷، یک ویژگی ظاهری و شکلی متحدالشکل برای تمامی دسته چک ها صورت گرفته است و دسته چک صیاد به صورت متحدالشکل و با ابعاد یکسان صادر می گردد و تفاوتی نمی کند که مشتری از کدام بانک تقاضای صدور دسته چک می کند بلکه همه دسته چک های صیادی، یک شکل می باشد.
تفاوت های امنیتی
اولین شاخصه امنیتی این است که سری و سریال های چک به صورت برجسته چاپ شده و با لمس از طریق دست قابل تشخیص است.
دومین شاخصه امنیتی، تصویری است که به شکل واتر مارک و طرح مخفی که با قرار گرفتن چک در معرض نور مشخص می شود که در واقع این شاخصه امنیتی از چک پول ها الهام گرفته شده تا تمایزی میان چک صیادی اصیل و چک صیادی مجعول ایجاد کند.
و سومین شاخصه امنیتی این است که ابزارهای نامحسوس امنیتی در هر برگه چک پیش بینی شده که صرفاً بانک ها می توانند با دستگاه های مخصوصی اصالت چک صیاد را بررسی کنند که البته اگر یکبار با این موضوع رو به رو شده باشید، کارمند بانک شما را در جریان این شاخصه امنیتی قرار می دهد و دیگر نیازی نیست به بانک بابت چنین استعلامی مراجعه کنید.
به طور کلی طراحی کلیه نقوش چکهای صیاد به صورت خطی و با استفاده از نرم افزارهای امنیتی انجام گرفته به صورتی که هر خط حامل اطلاعات مربوط به رنگ خود است.
در خمیر کاغذ چکهای صیاد نیز از تصویر سه بُعدی نشان و عبارت چاپخانه دولتی ایران استفاده شده که در مقابل نور قابل رؤیت است.
همچنین در چکهای صیاد، چاپ شماره سریال ها با استفاده از مرکب مشکی فلورسنت بوده و تحت تابش نور ماوراء بنفش به رنگ سبز تیره دیده می شود.
صدور اجرائیه
با توجه به قانون جدید، چک صیادی نیاز به جلسه رسیدگی و هزینه دادرسی ندارد. بنابراین، وکیل چک و سفته به جای دادخواست مطالبه وجه چک میبایست دادخواست صدور اجراییه برای چک را مطرح نماید.
هزینه دادرسی
هزینه دادرسی چک های قدیمی به ازای مبالغ زیر ۲۰ میلیون تومان ۵/۲ درصد مبلغ چک و به ازای مبالغ بالای ۲۰ میلیون تومان ۵/۳ درصد مبلغ چک بود که خواهان میبایست در ابتدا پرداخت میکرد و در صورتی که توان پرداخت نداشت، باید دادخواست اعسار از هزینه دادرسی را به همراه دادخواست مطالبه وجه چک، تقدیم دادگاه میکرد که روند رسیدگی به پرونده را طولانیتر میکرد. اما در حال حاضر در ابتدای ثبت دادخواست صدور اجراییه هزینه دادرسی توسط شخص یا وکیل چک پرداخت نمیشود. به جای آن در انتهای کار هزینه نیم عشر اجرایی معادل ۵ درصد مبلغ چک از محکوم علیه دریافت میشود.
تامین خواسته
در چکهای قدیمی، وکیل چک همراه با دادخواست مطالبه وجه چک، تقاضای تامین خواسته را تقدیم میکرد تا بتواند اموال فرد را قبل از جلسه رسیدگی دادگاه توقیف کند. اما در حال حاضر، با توجه به این که چک صیادی مستقیما به اجرای احکام میرود، ۱۰ روز به صادر کننده چک فرصت داده میشود که مبلغ چک را به صندوق دادگستری واریز کند، در غیر این صورت، وکیل چک و سفته باید توقیف اجرایی را درخواست کند تا نامه های مربوط به توقیف اموال محکوم علیه را به سازمانهای مربوطه نظیر بانک مرکزی، راهور و ثبت اسناد ارائه کرده تا در صورت وجود مال، توقیف گردد.
حق الوکاله
سابقا وکیل چک قرارداد حق الوکاله خود را در مرحله دادگاهی و تامین خواسته تنظیم مینمود و مرحله اجرایی که شامل توقیف اجرایی و یا مزایده اموال بود، متضمن عقد قرارداد جدید حق الوکاله بود. اما در حال حاضر قرارداد حق الوکاله چک مربوط به مرحله اجراست و معمولا موکلین خواهان پیگیری پرونده تا مزایده و واریز مبلغ چک به حساب خود هستند.
وصول سفته چگونه انجام می شود؟
سفته مجازات کیفری ندارد و در صورت عدم توافق طرفین، شکایت فقط جنبه حقوقی دارد.
دعاوی ناشی از اجرای سفته بیشتر مربوط به خسارت، توقیف اموال یا خیانت در امانت است و سفتههای ناشی از این تعهدها امکان مطالبه وجه دارد، ولی در این حالت سفته در حد رسید عادی خواهد بود و دعوی ناشی از آن نیز یک دعوای مدنی محسوب میشود.
در صورتی که صادر کننده سفته از پرداخت وجه سفته امتناع کند ، دارنده سفته برای مطالبه سفته میتواند اقدام زیر را انجام دهد:
دارنده سفته از تاریخ سررسید به مدت 10 روز به بانک یا دادگاه مراجعه کرده و فرمی به نام واخواست را در سه نسخه پر کند. واخواست اعتراضی رسمی است که در واکنش به سفتهای که در سر رسید پرداخت نشده علیه صادرکننده به عمل میآید. یک نسخه از برگ واخواست به شخص صادر کننده ابلاغ میشود و از تاریخ واخواست، شخص دارنده سفته به مدت یکسال مدت طرح دعوا برای مطالبه وجه را دارد.
وکیل برای وصول سفته چه اقداماتی انجام می دهد؟
امروزه در فضای بازار، بیشتر معاملات انجام شده از طریق اسناد تجاری نظیر چک و سفته انجام میشود. در این شرایط، وکیل چک و سفته به دلیل آگاهی حقوقی و نیز آشنایی با روند دادگاه و نحوه مطالبه وجه اسناد مالی میتواند حقوق از دست رفته طلبکار را زنده نماید. بسیاری از موکلین در تماس با گروه وکلای لاهوت به دنبال وکیل مجرب برای احقاق حق خود می باشند.
وکیل برای وصول سفته از راههای مختلفی اقدام می کند که عبارتند از:
اجرای اسناد رسمی
اولین راه آن ️از طریق اجرای اسناد رسمی است. از آنجایی که سفته از اسناد لازمالاجراست، در صورتی که دارنده آن به وظایف قانونی خود عمل کرده باشد، میتواند علیه صادر کننده، ظهرنویس و ضامن به اجرای اسناد رسمی مراجعه کند و تقاضای توقیف اموال به میزان طلب خود را داشته باشد.
مراجع قضایی
راه دوم مراجعه به مراجع قضایی دادگستری است. دارنده سفته با تقدیم دادخواست حقوقی علیه یک یا تمام مسئولان سند تجاری میتواند اقامه دعوی کند و در صورتی که به محکومیت قطعی صادر کننده منجر شود و اگر اموالی از محکوم تحصیل نشود، میتواند به استناد قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی تقاضای بازداشت شخص محکوم را کند.
البته توجه به این نکته ضروری است که دارنده سفته اگر بخواهد از مزایای قانونی سفته برخوردار شود، باید حتما به نکاتی توجه داشته باشد.
در وهله اول دارنده سفته باید سفته را در سررسید آن مطالبه کند و در صورتی که وجه سفته پرداخت شد، هیچ مشکلی به وجود نمیآید، اما در صورت پرداخت نشدن وجه، دارنده سفته باید ظرف ۱۰ روز از تاریخ سر رسید، سفته را واخواست کند.
واخواست باید رسما به صادر کننده سفته ابلاغ شود و در برگههای چاپی که از طرف وزارت دادگستری تهیه شده نوشته میشود، البته بانکها هم واخواستنامه مخصوص به خود را دارند. در واخواست رونوشت کامل سفته نوشته میشود و دستور پرداخت وجه سفته توسط دادگاه صادر میشود.
وکیل سفته بسته به موضوع ابتدا اقدام به واخواست میکنه و اگر لازم نداند بدون واخواست اقدام میکند و این بسته به صلاحدید وکیل دارد.
وکیل برای وصول سفته چه اقداماتی انجام می دهد؟
به دلایل زیادی چک جایگزین بسیار مناسبی برای وجه نقد شده است و در واقع نقش ثمن را بازی میکند. اگر شخصی به جای ثمن چکی را در اختیار شما قرار دهد و به هنگام سر رسید چک برگشت بخورد باید چه کار کرد؟ اگر شخص داخل ایران نباشد چه؟ اگر مشغله کاری باعث عدم پیگیری چک برگشتی شود چه؟ و حتی اگر شخص مالباخته از قوانین چک و سفته بیخبر باشد، وقت آن فرا میرسد که درخواست خود را از طریق وکیل وصول مطالبات پیگیری نماید.
این روزها ، نداشتن اطلاعات مورد نیاز و عدم آگاهی کافی نسبت به قانون و مباحث مربوطه و بسیاری از مسائل دیگر مشکلاتی را در جهت استفاده از چک و سفته به وجود آورده است.
ما با ارائه خدمات تخصصی توسط وکلای مجرب دعاوی چک و سفته در گروه وکلای لاهوت در صدد آن هستیم تا بتوانیم با کمک همه جانبه به شما شهروندان کمک نماییم.
دنیای دعاوی چک و سفته بسیار گسترده و از حساسیت بالایی برخوردار هستند. اگر به درستی و قانونی به آنها رسیدگی نشود خسارتهای مالی بزرگ و جبران ناپذیری را متحمل خواهند شد. از این رو پیگیری چک و سفته و مطالبه آنها از طریق یک وکیل پایه یک دادگستری زبده و باتجربه شما را هرچه سریعتر به حقتان خواهد رساند.
از این رو ما وکیلی را باتجربه و مسلط و ممتاز میدانیم که به عنوان یک وکیل دعاوی چک و سفته بتواند با دانشی که از قوانین چک و رویه دادگاه دارد، و با تجربه ای که کسب کرده، بتواند از حقوق موکل خود دفاع کند. برای این منظور وکیل باید مسلط به قوانین مدنی و تجاری بوده و تجربه کافی را داشته باشد.
وکلای لاهوت، در این زمینه، تمام و کمال ، این راه را پیموده و در این راه به تجربیات بسیار بالایی دست یافته اند به نحوی که شما میتوانند با فراغ بال، امور خود را در این زمینه به ایشان بسپارید.