هرکجا که یک عنصر بین المللی در یک پرونده باشد قلمرو تخصص یک وکیل بین المللی است. مثلا ازدواج با یک زن خارجی یا انعقاد قرارداد با یک شخص یا شرکت خارجی یا حتی مسائل مربوط به مهاجرت تحصیلی یا کاری به یک کشور خارجی.
اما باید بدانیم یک وکیل بین المللی متخصص باید دارای چه ویژگی ها و تخصص هایی باشد و در انتخاب یک وکیل بین المللی خوب باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

حقوق بین المللی مجموعه قوانین و مقررات تنظیم کننده روابط بین المللی بین اشخاص حقوق بین الملل است. بطور کلی حقوق از یک جنبه به دو بخش داخلی و بین المللی تقسیم می شود. حقوق بین المللی، خود به دو زیر گروه حقوق بین الملل عمومی و حقوق بین الملل خصوصی تقسیم می شود. اشخاص حقوق بین الملل عمومی دولت ها و سازمان های بین المللی هستند و اشخاص حقوق بین الملل خصوصی اشخاص حقیقی یا حقوقی هستند. به طور کلی مسائل حقوقی زمانی جنبه بین المللی به خود می گیرند که یک عنصر خارجی در پرونده وجود داشته باشد. در مسائل مرتبط با حقوق بین الملل حتما باید یک عنصر خارجی وجود داشته باشد در غیر این صورت اصلا بین المللی نیست. عنصر خارجی مثل اقامتگاه های متفاوت، انعقاد قرارداد بین دو نفر با تابعیت های متفاوت، ازدواج دو شخص با تابعیت های غیر یکسان و یا ارتکاب یک فرد به یک عمل مجرمانه در خارج از کشور خودش و علیه یک بیگانه.حقوق بین الملل دارای دو دسته از قوانین است یکی قوانین و مقررات تنظیم کننده رابطه افراد با یکدیگر (حقوق بین الملل خصوصی) و دوم قوانین و مقررات تنظیم کننده روابط بین دولت ها(حقوق بین الملل عمومی).مسائل و موضوعات حقوق بین الملل خصوصی عبارتند از اقامتگاه، تابعیت، پناهندگی، ارث و وصیت، تمامی مسائل مربوط به مهاجرت و…
تصور کنید شخصی برای مهاجرت به کانادا دچارمشکل شده است یا با درخواست پناهندگی اش در استرالیا موافقت نشده یا در کشور آلمان مورد ضرب و جرح قرار گرفته است یا از جانب تبعه ی آن کشور متحمل زیان شده است یا اموالش به سرقت رفته و یا خودش مرتکب جرمی در کشوری غریبه شده. در این صورت فرد می تواند با معرفی یک وکیل بین المللی به دادگاه مربوطه که به قوانین و مقررات آن کشور مسلط است نسبت به احقاق حق خویش اقدام کند. به عبارت دیگر اصولا زمانی که افراد در کشور دیگری دچار مسئله حقوقی یا کیفری می شوند به سراغ وکیل بین المللی می روند. به علاوه مباحث مرتبط با تعارض قوانین هم در میان پرونده های بین المللی به وفور دیده می شود به خصوص در شرایط کنونی که تقریبا مرز های جغرافیا اهمیت قبلی خود را از دست داده اند و اصطلاحا با یک دهکده جهانی مواجه هستیم. به عبارت دقیق تر زمانی که یک مسئله حقوقی دارای یک عنصر بین المللی و خارجی باشد و برای حل آن با نظام حقوقی بیش از یک کشور مواجه شویم بحث تعارض قوانین مطرح خواهد شد. این به این دلیل است که هر کشوری دارای نظام حقوقی خاص خود است که با دیگر نظام های حقوقی در کشور های دیگر متفاوت خواهد بود. این جاست که تعارض قوانین مسئله ساز می شود.
به عنوان مثال فرض کنید زنی ایرانی با مردی بلژیکی در کشور انگلستان ازدواج کرده و ساکن شده اند و حالا قصد جدایی از یکدیگر را دارند و به دادگاه انگلستان مراجعه نموده اند! همان طور که می بینید در این جا با نظام حقوقی کشور انگلستان به عنوان محل اقامت زن و مرد، نظام حقوقی بلژیک به عنوان دولت متبوع مرد و نظام حقوقی ایران به عنوان دولت متبوع زن مواجه هستیم.
مسائل و موضوعات بین الملل عمومی دارای پیچیدگی بیشتری هستند و از مهم ترین مسائلی که مطرح می شود می توان به اختلاف در روند اجرا، انعقاد و پایان معاهدات و قرارداد های بین المللی میان دولت ها اشاره کرد. مسئله انعقاد قرارداد یا معاهده میان دو یا چند کشور از اهمیت بسیاری برخوردار است. در این مقاله تلاش شده ضمن توضیح مختصری از حقوق بین الملل و اهمیت سپردن امور بین المللی به وکیل با تجربه و متخصص در این زمینه، به خدمات گروه وکلای لاهوت و تیم حقوقی مجرب این مجموعه در زمینه بین المللی نیز دقیق تر پی ببریم.
بدیهی است که امکان این که هر وکیلی در دادگاه های تمامی کشور ها بتواند اقدام به وکالت کند نیست. هر نظام حقوقی قوانین و فیلتر های خاص خود را جهت پذیرش اشخاص به عنوان وکیل دارد که با نظام حقوقی کشور های دیگر یکسان نیست و یک وکیل نمی تواند تمامی شرایط را دارا باشد. وکلایی که در رشته های حقوق بین الملل و تجارت بین الملل تحصیل کرده باشند مهارت بیشتری در پرونده های بین المللی خواهند داشت. اما از طرف دیگر تمام وکلایی که طبق نظام حقوقی دولت کشور خودشان مجوز وکالت دارند، مجوز ورود به محاکم بین المللی را نیز دارا هستند. علاوه بر دانش حقوقی، وکلایی صلاحیت حضور و دفاع در پرونده های بین المللی را خواهند داشت که کاملا مسلط بر حداقل دو زبان زنده دنیا باشند قطعا در رابطه با موضوعات بین المللی وقتی از عنصر خارجی صحبت می کنیم به احتمال قوی طرف دیگ دعوا نمی تواند فارسی زبان باشد. بنا بر این تسلط به زبان انگلیسی که جزو باید های اجتناب ناپذیر است بدون تسلط به زبان انگلیسی اصلا امکان ورودبه پرونده های بین المللی نیست. علاوه بر آن بسیار خوب است که به زبان های زنده و کاربردی دیگر نیز هم چون زبان فرانسوی هم مسلط باشد.
هم چنین وکیلی صلاحیت حضور و دفاع در مراجع بین المللی را دارد که از مسائل فرهنگی، آداب و رسوم و سبک زندگی مردم آن کشور اطلاع داشته باشد. هر مردمی دارای آداب و رسوم و سبک زندگی خاص خود هستند که قطعا نظام حقوقیشان تا حد زیادی متاثر از همان آداب و رسوم است. اشراف و تسلط به قواعد و مقررات بین المللی به تنهایی برای دفاع از یک پرونده بین المللی کافی نیست بلکه بخشی از آن است وکیل بین المللی حرفه ای باید آشنایی کاملی از فرهنگ آن کشور داشته باشد تا بتواند قاضی را برای اخذ رای مطلوب قانع کند که البته این به فن بیان و قدرت وکیل هم بستگی دارد.